EL i Colombia: Nye muligheder for samarbejde spirer frem i coronakrisen

Colombia er hårdt ramt af coronaen. Faktisk ligger landet i skrivende stund på en kedelig 10.-plads over lande med flest smittede. Enhedslistens kontaktperson Nina Lendal fortæller, at situationen dog også har givet nye muligheder i samarbejdet med paraplyorganisationen ”Marcha Patriótica - Den Patriotiske March”.

Enhedslisten og Mapa har støttet MAPA med DIPD-midler siden 2017.
Stærke partier

”Selvfølgelig var Marcha Patriótica (MAPA) også hårdt ramt af coronaen i starten, men de er gode til at omstille sig. Deres demokratiskoler er omstillet til at være fuldstændig online. Der er cirka 40-50 deltagere med til hver, og efter de har haft oplæg for hele gruppen, så går de ud i mindre grupper på WhatsApp og fortsætter diskussionerne. De har været godt rundt om spørgsmålet om sikkerhed, og selvom vores partner er meget udsat for politisk vold, så har de lavet et setup, som er sikkert at være med i”.

Sådan fortæller Nina Lendal, der er Enhedslistens kontaktperson. Fordi MAPAs træninger nu er virtuelle, kan Enhedslisten pludselig deltage i demokratiskolerne. 

”Det er nu nemmere for folk i MAPA at sætte ansigt på os i Enhedslisten, fordi vi nu kan være med undervejs. Og for os giver det langt større fornemmelse af det konkrete arbejde, som MAPA laver,” fortsætter Nina Lendal. For nyligt kunne en af MAPAs ledere, Olga Quintero, desuden deltage i en af Enhedslistens såkaldte Mega-møder, som også er online. Her fortalte hun om MAPAs arbejde og besvarede bagefter spørgsmål fra Enhedslistens medlemmer.

Aktiviteterne er en del af de sidste tre års partnerskab med MAPA. Samarbejdet er støttet af DIPD’s midler. I samarbejdet støtter Enhedslisten at MAPA træner medlemmerne, for at organisationen samlet set bliver stærkere. Samtidig arbejder MAPA for en bredere mobilisering for fred i Colombias fattige landområder. Det foregår ved, at MAPA holder nationale seminarer, træner mulige kandidater til lokalrådene og holder store demokratiskoler. Igennem hele projektet har MAPA brugt en særlig metode kaldet ”fredspædagogik”.

”Mange ting har gået tilbage i Colombia de sidste år – volden er steget og fredsaftalen er langt fra implementeret”, siger Nina Lendal, med reference til den aftale, der blev indgået mellem Colombias daværende regering og oprørsbevægelsen FARC i 2016. ”Men det projekt vi har med MAPA, er gået ret godt, isoleret set”. Og selvfølgelig lider partnerskabet under, at partnerne ikke kan mødes fysisk, men samtidig spirer ny læring om, hvordan solidaritetsarbejde kan laves, frem fra problemerne med corona.