Hvem vi er

DIPD er et fællesskab af Folketingets partier, der tror på, at vi kan gøre en forskel for udviklingen af demokratiske samfund i verden.

Statsminister Mette Frederiksen, Karen Elleman og kenyansk politiker på folkemødet 2019

Statsminister Mette Frederiksen i samtale med Frankline Mukwanja fra Centre for Multi-party Democracy-Kenya, Henrik Bach Mortensen, tidligere bestyrelsesformand for DIPD og Karen Ellemann, tidligere MF'er for Venstre og nuværende generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Den danske demokratiske tradition er stærk, og de danske partier ved meget om at udvikle demokratiske institutioner. Den grundlæggende idé i DIPD er, at vi ved at arbejde sammen og lære af hinandens erfaringer kan opnå bedre resultater til gavn for demokratiet, end hvis vi arbejder isoleret hver for sig. 

Velfungerende og demokratiske politiske partier er en forudsætning for udviklingen af velfungerende, repræsentative flerpartidemokratier. Demokratiske politiske partier er den bedste garant for at sikre frihed, fremgang, stabilitet, lighed og fred.  

Behovet for at støtte aktører der er villige til at kæmpe for demokratiet har ikke været mere presserende siden Berlimurens fald. 
Kasper Sand Kjær, MF, bestyrelsesformand DIPD 

På tærsklen til 2020’erne er mange bekymrede for demokratiets fremtid på globalt plan. Der er konflikter og udfordringer selv i de mest veletablerede demokratier. V-Dem Instituttet rapporterer, at der i 2020 for første gang i 20 år er flere autokratier end demokratier i verden. International IDEA dokumenterer, at selvom antallet af demokratier i mange år har været støt stigende, så forværres demokratiets globale tilstand i disse år: kvaliteten af både nye og gamle demokratier falder. 

Vi ser en udvikling i nogle lande, hvor partierne i stedet for at være engagerende organisationer, der mobiliserer borgere og giver dem en stemme, udvikler sig mod at blive persondrevne kampagnemaskiner, der primært mobiliserer borgerne, når der er brug for dem ved stemmeurnerne. Etniske og geografiske konflikter skygger for udviklingen af langtidsholdbare politiske løsninger, og populistiske partier lader til at have vundet permanent indpas. Både kvinder, unge og udsatte samfundsgrupper er fortsat underrepræsenterede både på tillidsposter i partierne og på alle niveauer af folkevalgte poster. 

Vores mandat

DIPD blev oprettet ved lov i 2010. Formålet er at styrke den danske demokratibistand, herunder særlig støtten til udvikling af politiske partier og flerpartisystemer i udviklingslandene.

Se Lov om DIPD

Samtidig er der grund til håb. Ud af den fortsatte undertrykkelse i mange repressive regimer vokser protestbevægelser, og klimakrisen inspirerer til et nyt demokratisk engagement verden over. Samtidig aktualiserer MeToo-bevægelsen et øget fokus på ligestilling og magtfordeling – også internt i de politiske partier.  

Derfor har DIPD en vigtig rolle at spille. Danmark har også selv udfordringer med tillid til politikere og medier, det folkelige engagement og ligestilling i partierne. Men vi står alligevel på en solid platform. Med udgangspunkt i 170 års demokratisk historie og med vigtige demokratiske erfaringer forankret i de politiske partier, kan DIPD formidle inspiration, idéer og støtte til politiske partier, bevægelser og andre aktører ude i verden. Ved at støtte udviklingen af demokratiske politiske partier og en demokratisk kultur, støtter vi udviklingen af demokrati. 

 

DIPD's vision og mission
Fra DIPD's strategi 2021-2025

 

4 principper for DIPD's arbejde 

1. Vi arbejder for demokrati og partier 

DIPD’s demokratiforståelse tager udgangspunkt i den danske politiske model: et repræsentativt flerpartidemokrati. De politiske partier er de afgørende aktører, som sammen sikrer langsigtede, bæredygtige politiske løsninger.  

DIPD arbejder for politisk deltagelse gennem frivilligt engagement i politiske partier. Det frivillige engagement er fundamentet i de politiske partier og skal fastholdes, understøttes og udbygges. 

2. Vi arbejder i partnerskaber 

DIPD arbejder partnerskabsbaseret. Vi insisterer på ligeværdighed i partnerskaberne. Begge parter bidrager til partnerskabet med viden, erfaring og ressourcer, og selve partnerskabets mål og formål formuleres altid i fællesskab. 

DIPD har respekt for partnerorganisationerne, deres selvstændighed og den politiske og samfundsmæssige kontekst, de opererer i. Det er dynamiske sammenhænge, som tit forandrer sig; det kræver fleksibilitet, tillid og åbenhed i forholdet mellem partnerne.  

DIPD Strategier

3. Vi arbejder for rettigheder og bæredygtige løsninger 

Demokrati forudsætter menneskerettigheder. Derfor arbejder DIPD rettighedsbaseret og målrettet med at styrke og værne om disse rettigheder. 

Vi arbejder med FN’s verdensmål med fokus på, at ingen lades i stikken, og på økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. 

DIPD arbejder for ligestilling og bekæmper alle former for vold og chikane i det politiske arbejde med et særligt fokus på overtrædelser mod kvinder og unge. 

DIPD har en politik om nul-tolerance over for korruption i alle dens former, og har en institutionaliseret anti-korruptionspolitik og en whistleblowerordning. 

4. Vi arbejder for, at unge og kvinder bliver agenter for forandring 

Unge og kvinder er systematisk underrepræsenterede, når beslutninger skal træffes. Dermed udelukkes både halvdelen af befolkningen og dem hvis fremtid, der afgøres, fra indflydelse. Derfor arbejder DIPD målrettet for, at unge og kvinder bliver hørt, repræsenteret og får en plads ved bordet. Uanset om det er i de politiske partier, i debatter eller i verdens parlamenter.