Spæde men sikre skridt mod demokrati i Kenya

Der er langt fra Kenya til Danmark. Og fra Nairobi til Allinge. Men siden 2011 har et nært samarbejde mellem danske DLDP og kenyanske Centre for Multiparty Democracy (CMD) skabt en positiv udvikling for demokratiet i det store østafrikanske land. CMD’s direktør, Frank Mukwanja, har endnu en gang besøgt Danmark og fortæller her om politiske fremskridt og inspiration fra Folkemødet på Bornholm.

Frankline Mukwanja
Demokrati i Kenya

Af Charlotte Wognsen, freelance, KommaKontoret.

Partnerskab

Danish Liberal Democracy Programme (DLDP) er en selvstændig organisation med tæt forankring i Venstre. Gennem partnerskaber med organisationer og liberale partier i udviklingslande arbejder DLDP for at styrke demokratiet og udbrede erfaringer med tværpolitisk samarbejde.

Fra 2023 er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og SF også involveret i samarbejdet med CMD. De nye flerpartiprojekt handler bl.a. om lokal politikudvikling med inspiration fra FNs Verdensmål, stærke og mere aktive vælgerforeninger i de kenyanske partier samt om store og små folkemøder,

Læs mere om Centre for Multiparty Democracy på www.cmd-kenya.org

Kenyas historie fortæller om et land, der på 30 år er gået fra et parti til et mylder af partier. I 1991 var det en etpartistat – i dag er der over 70 partier, og der er skabt en reel opposition til det ledende regeringsparti. Borgerne har oplevet politiske kup og så sent som i 2007 voldsomme uroligheder ovenpå et omdiskuteret valg. Men med forfatningen fra 2010 er der kommet mere ro og stabilitet i Kenya, og her har CMD - med støtte fra bl.a. DLDP - spillet en stor rolle.

Dialogen er kommet i centrum

Frank Mukwanjas besøg i Danmark er langt fra det første. Kulden behager ham ikke. Derimod er han begejstret for den danske mentalitet, der værner om institutionelle systemer, respekterer dialogen og byder alle grupper i samfundet velkommen på den politiske scene:

”Sammenlignet med andre lande i Afrika går det godt i Kenya med samfundsudviklingen. Men vi har en negativ politisk kultur. Den er stærkt patriarkalsk, hvilket gør det svært for kvinder og unge at gøre sig gældende. Men heldigvis oplever vi en positiv udvikling”.

”Politiske møder i Kenya har i årtier været store rallies med envejskommunikation fra scenen, og hvor en ophedet stemning ofte har resulteret i voldsomheder. Med støtte fra DLDP udviklede vi formatet townhall meetings. Møderne er mindre. De har fokus på emner og ikke politiske profiler. Og så er dialogen kommet i centrum. Deltagerne kan simpelthen stille spørgsmål og få svar. Denne form har tiltrukket flere kvinder og unge”, fortæller Frank Mukwanja.

Indflydelse på eget liv

Lederen af CMD lægger ikke skjul på, at det er hårdt og til tider risikabelt at være demokratiforkæmper i et land, hvor de ældre i ledende stammer og partier nødigt slipper magten. Og hvor penge ofte overtrumfer idealer og visioner. Men for Frank Mukwanja er demokrati den eneste vej frem:

”For mig betyder demokrati, at folk kan se sig selv som beslutningstagere i deres eget liv. I et demokrati kan man flytte fokus fra individet til de fælles problemstillinger. Vi er nået langt, når folk kan se, at deres personlige udfordringer i virkeligheden er en strukturel udfordring i hele samfundet, og at de via en aktiv og meningsfuld proces kan flytte noget til gavn for alle”.

Og der sker politiske nybrud i Kenya på flere planer.

”Det har været naturligt for kenyanerne primært at definere sig ud fra deres etnicitet. Men de seneste årtier har vi set mange blandede ægteskaber på tværs af stammerne. Også i skoler og i erhvervslivet er der øget diversitet. Vi kan virkelig skabe forandring, når borgerne opfatter sig selv som individer i et land frem for et folk med et stamme-tilhørsforhold”, siger Frank Mukwanja.

CMD spiller vigtig rolle

Bent Nicolajsen er programme manager i DLDP, og han tillægger samarbejdet med CMD stor værdi:

”Partnerskabet med CMD i Kenya er det længstvarende for DLDP, og vi og Venstre deler lige nu opgaven med De Konservative, Socialdemokratiet og SF. Jeg har siden 2013 arbejdet med Frank Mukwanja, som med sin dynamik og ordentlighed har skabt national respekt omkring CMD. Han har strømlinet organisationen og været yderst skarp i formuleringen af målsætninger om tværpolitisk samarbejde, kvinder og unge”.

”Valget i Kenya i 2008 endte i ballade, og til sidst valgte de store partier at ryge fredspiben hos CMD, der viste sig vigtig i den proces”, fortæller Bent Nicolajsen.

Det kenyanske folkemøde

Dialog er afgørende for velfungerende demokratier, og et helt konkret resultat af samarbejdet mellem DLDP og CMD er det kenyanske folkemøde, som er direkte inspiration af Folkemødet på Bornholm. I marts 2024 blev det afviklet det for sjette gang, igen med stor succes.

”Vores udgave – The People Dialogue Festival – har vist, at ledere er klar til dialog med folket om politiske emner. At samtale er bedre end vold. Og at man kan være uenig og alligevel finde en fælles enighed”, fortæller Frank Mukwanja og tilføjer:

”Efter fem år med folkemøde i Nairobi rykker formatet i de kommende år også ud i nogle af landets 47 amter. Møderne får bred deltagelse af politikere, borgere, myndigheder og organisationer”.

Ny opfattelse af lederskab

Landspolitik er dominerende i Kenya, men et fælles mål for de fire danske partier, som er involveret nu og CMD er, at de politiske partier får øget lokal forankring, så der også ved lokale valg kan skabes grobund for dialog og tværpolitiske aftaler.

”Etableringen af lokale partiorganisationer er en af vores helt store udfordringer. Vi er vant til, at partierne går i dvale efter valgene, fordi det er dyrt at holde organisationen kørende mellem valgene. Men som noget relativt nyt i Kenya er der indført partitilskud. I 24 ud af 47 amter udløses der nu tilskud efter antal stemmer, og pengene skal gå til kontorhold”, fortæller Frank Mukwanja.  

Han glæder sig over de positive fremskridt i Kenya, og på langt sigt håber han, at de mange tiltag vil skabe en ny bevidsthed i befolkningen:

”Med god lovgivning har Kenya fået skabt relativt stabile institutioner, men vi mangler civil bevidsthed om ledelse samt kritisk tænkning. Kenyanerne skal ikke længere opfatte en leder som en person, der er rig, generøs, synlig og social. Næste skridt er, at de forventer ledere, som kan fremsætte ideer og formulere klare planer for fremtiden”. 

Partnerskab
democracy festival kenya

Youth involvement and political dialogue in Kenya

The Danish Liberal Party work with CMD-K in stregthening multiparty democracy in Kenya.