Demokratiet spirer i Bhutan

DIPD afrunder sine partnerskaber i Bhutan, der siden 2011 har arbejdet for inklusion af kvinder i politik og på at skabe dialog mellem de politiske partier i landet.

Kvinder i Bhutan
Bhutan

Bhutan er et konstitutionelt monarki, men i 2008 introducerede den bhutanesiske konge idéen om demokrati og parlamentarisme til befolkningen. Der er siden holdt flere valg, men kongen har stadig den overordnet politiske magt og vetoret.

Indførelse af en mere demokratisk styreform i landet er meget nyt, og befolkningen har en stor appetit på at lære styreformen at kende.

DIPD har i partnerskab med Socialistisk Folkeparti og lokale organisationer støttet udviklingen af en bæredygtig, demokratisk kultur. Arbejdet har haft fokus på adgang for kvinder i politik og på dialog mellem partierne i landet.

Træning af kvindelige politikere

Gennem støtte til partnere er kvinders deltagelse og repræsentation i politik og i det politiske lederskab blevet styrket. Resultater viser, at der er opnået en mere positiv opfattelse og accept af kvinders deltagelse i politik.

Partneren Bhutan Democracy Dialogue (BDD) har gennem sit arbejde skabt grobund for en inkluderende politisk kultur med træninger af unge kvindelige politikere og potentielle kandidater. Træningen har fokuseret på partiorganisering og politikudvikling.

Socialistisk Folkeparti har gennem erfaringsudveksling bidraget til træning om kvinders politiske deltagelse og koalitionsopbygning. Træningerne har ud over at styrke deltagernes kompetencer også skabt et solidt netværk blandt kvinderne.

Dygtige, politiske kvinder er rollemodeller

Der er sket et skifte i synet på kvinder i politik i Bhutan, som nu bliver bedre repræsenteret i politik. Arbejdet udført af partneren Bhutan Network Empowering Women (BNEW) har haft stor betydning for den ændring og de positive resultater.

De har været medskaber af et tværpolitisk samarbejde mellem kvinderne i parlamentet, der har forstærket tilliden til kvindelige ledere ved at øge antallet af synlige kvindelige rollemodeller og dygtige kvindelige politiske ledere.

BNEW har over årene trænet og styrket 7.000 kvinders mulighed til at deltage i det politiske system. Ved lokalvalget i 2011 var der 166 opstillede kvinder og ved lokalvalget i 2016 var antallet steget til 579 opstillede kvinder. Kvinder udgør nu 15,7 procent af parlamentet, og hovedparten af disse kvinder har deltaget i BNEW’s træninger.

Dialogmøder blev til lærebøger

Den demokratiske dialog i landet har også udviklet sig gennem partnerskaber. Bhutan Center for Media and Democracy (BCMD) har iværksat og afholdt årlige Demokrati Fora, der har bidraget til bedre forståelse for demokrati og demokratiske valg – blandt politikerne og befolkningen.

De afholdte demokratifora har givet de politiske partier mulighed for at indgå i dialog, diskutere valgprocesser og formindske politiske konflikter på neutral grund og på tværs af partierne.

BCMD har også udgivet hånd- og lærebøger og dialogerne blev sendt på nationale nyhedskanaler, så befolkningen har kunnet få gavn af dem og opnå en bedre forståelse af, hvad en demokratisk kultur handler om.

Stor tak til de bhutanesiske partnere

Med en ny strategi vedtaget af bestyrelsen i DIPD og en større fokusering på lande, hvor det er de danske politiske partier, som arbejder med partnerskaber, afsluttes instituttets partnerskaber derfor i Bhutan.

I den anledning vil DIPD gerne takke partnerne for deres store arbejde og ihærdighed med at skabe en bedre demokratisk fremtid for det bhutanske folk. Der er stadig en lang række udfordringer med kvinders repræsentation i politik. Noget som de civilsamfundsorganisationerne i Bhutan vil forsætte med at arbejde for.

DIPD vil fortsat følge landets udvikling, partnerorganisationernes aktiviteter og deres resultater. DIPD vil dele ud af erfaring og netværk med andre organisationer og aktører, der arbejder med og i Bhutan som f.eks. den internationale afdeling i Folketinget.